[Effect of the gel contents on the properties of Polychloroprene]
The effects of the gel content of polychloroprene films from latex coalescence on the development of crystallinity and on the dynamic mechanical properties has been studied. The experimental techniques were differential scanning calorimetry (DSC), X Rays diffraction and small angle diffusion, and finally Dynamic Mechanical analysis (DMA). The results show that the gel causes a retardation of the crystallinity development and a strong decrease of the mechanical modulus.
On étudie l'influence du taux de gel sur le développement de la cristallinité ainsi que sur les propriétés mécaniques des films obtenus par coalescence de deux latexes de polychloroprène contenant respectivement 0 et 85 % de gel. Les techniques utilisées sont la calorimétrie différentielle (DSC), la diffraction des rayons X, la diffusion centrale des rayons X, et l'analyse mécanique dynamique (DMA). On observe que le gel provoque un retard à la cristallisation, et une forte diminution du module mécanique.
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Keywords: Polychloroprene, Gel, Crystallinity, Dynamic mechanical properties
Françoise Cochet 1; Solweig Vitry 1; Jean-Yves Cavaille 2; Alain Guyot 1
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Françoise Cochet; Solweig Vitry; Jean-Yves Cavaille; Alain Guyot. Influence du gel sur les propriétés des polychloroprènes. Comptes Rendus. Physique, Self-organization on surfaces, Volume 6 (2005) no. 1, pp. 139-143. doi : 10.1016/j.crhy.2004.11.013. https://comptes-rendus.academie-sciences.fr/physique/articles/10.1016/j.crhy.2004.11.013/
[1] J. Polym. Sci. Polym. Chem., 53 (1985), p. 525
[2] Polymères, Structure et Propriétés, Introduction, Masson, Paris, 1993 (pp. 4–66)
[3] Des Matériaux, l'Ecole Polytechnique de Montréal, Canada, 1986
[4] Principles of Polymer Chemistry, Cornell University Press, Ithaca, NY, 1953
Cited by Sources:
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